(Jangan lupa bukak lidi sebelum makan)
Elok Di Pasangkan Dengan Air Kosong Sejuk
Sekali Cuba Mesti Nak Lagi
Sekali Cuba Mesti Nak Lagi
Hidangan minum petang hari ini sangat istimewa. Isteri saya telah menghasilkan kueh manisan tradisional Kelantan yang merupakan peberet saya iaitu Ketupat Sotong. Anda pernah merasakannya? Di sini mari saya paparkan snapshot Ketupat Sotong itu. Kelazatannya menjilat jari. Namun ia agak manis dan penuh kolestrol, agak merbahaya kepada pengidap ghout dan kencing manis. Tapi sekali-sekala boleh kot.
Bagi para chef yang nak mencuba bolehlah refer kepada resipi dari blog menu ini. Antara tips yang diberikan ialah jangan guna sotong bersaiz besar sangat, takut rasanya tawar tak sepadan dengan kuahnya. Gunakan menisan (gula kabong) kampung untuk warna yang lebih gelap dan rasa yang lebih sedap. Satu hidangan mengandungi 5 unit Ketupat Sotong adalah satu set yang ideal.
Fuyoooo...sedap giler !!
@@@
Bagi para chef yang nak mencuba bolehlah refer kepada resipi dari blog menu ini. Antara tips yang diberikan ialah jangan guna sotong bersaiz besar sangat, takut rasanya tawar tak sepadan dengan kuahnya. Gunakan menisan (gula kabong) kampung untuk warna yang lebih gelap dan rasa yang lebih sedap. Satu hidangan mengandungi 5 unit Ketupat Sotong adalah satu set yang ideal.
Fuyoooo...sedap giler !!
@@@
2 comments:
eh ....ni yang sedap ni....kerak2nya lagi sedap....
Nikmat sedap ni Allah yg bagi. Alhamdulillah kerana nikmat sedap.
Post a Comment