CLICK my AD

Thursday, December 26, 2013

Lepok Durian

Beli Durian Borong Di Rawang
RM35 = 35 Biji

Kacau Lempok Durian Dalam Kuali
macam kacau dodol

Pada hari Rabu lepas on the way balik selepas menghantar anak ke UIA, lalu kot Rawang. Depan Shell tu ada gerai durian. Nampak boleh tahan banyaknya. Jadi kami pun berhenti nak survey2 kot dapat harga patut. Saya serah urusan ni kat isteri kerana dia pandai deal dengan penjual tu. Towkey tu letak harga RM50 sebakul besar. Tawar punya tawar, end up dapat beli sebakul besar dengan harga RM35. Saya kira2 ada 35 bijik semuanya. Wow agak menarik, jatuh ke harga RM1 sebijik. Saiz besar2 jugak. Rezki betul la kan.

Balik rumah projek mengopek bermula. Isteri yang mengopek. Saya tolong sikit2 yang jenis payah nak kopek. Not bad, sebab semua buah baru. Pelbagai species termasuklah beberapa biji jenis D24. Alhmadulillah. Puas hati. 

Kami bahagikan kepada tiga kumpulan iaitu makan terus fresh, nak buat lempok durian, dan buat tempoyak. Petang tadi isteri telah siap kacau lempuk dan siap packing untuk senang makan. Habis sakit urat seluruh badan katanya. Takpe dapat pahala, in shaa Allah. Saya pulak makan durian jenis tak boleh brek. Panas semacam seluruh badan. Inilah nikmat yang Allah kurniakan. Tak semua orang mendapatnya. Segala puji bagi Allah.

Cara2 nak buat lempok di sini. Resepinya: Isi durian, campur gula semangkuk, dan satu sudu kecil garam. Di kacau sehingga kering dalamkuali atas dapur gas yang api sederhana. Bila dah agak kering, api kena kecil takut hangit. Selamat mencuba. Rasanya sangat sedap.

@@@

Saturday, November 30, 2013

Santai di UIA


Pagi ini saya sekeluarga berada di UIA Gombak. Anakanda nak train driving sebab 4 Dec ni test JPJ ambik lesen. Jadi purposely sewa Viva manual 3 jam. Kat UIA ni khidmat sewa kereta memang banyak. Anak sulong kami supervise dua adiknya itu. Sambil tunggu mereka, saya dan isteri santai di gazebo Marhallah Sumaiyyah. Pemandangan hijau bukit bukau serta deruan angin sepoi2 bahasa memberikan ketenangan jiwa dan kerehatan badan.. Alhamdulillah.. syukur ya Allah.






Saturday, November 16, 2013

Lembah Beringin - What a wonderful world !!



Lembah Beringin di pasarkan pada satu masa dulu oleh pemajunya dengan iklan radio berlatarkan lagu evergreen nyanyian penyanyi blues Louis Armstrong iaitu lagu "What A Wonderful World". Senikatanya sungguh indah dan mudah diingati. Master plan bandar Lembah Beringin ini sangat grand dan exclusive. Namun kelembapan ekonomi di akhir tahun 1990an menyaksikan segala yang dirancangkan ini tersekat.

Namun Alhamdulillah Lembah Beringin masih wujud hingga kini. Kalau kita merentasi highway PLUS maka kita akan temui exit Lembah Beringin sebelum melintasi sempadan Perak ke utara. Eklusiviti Lembah Beringin masih ada. Padang Golf 18 lubangnya masih dikunjungi para peminat golf dari serata negara saban hari termasuklah pengunjung dari Korea dan Jepun.

Kolej UEM iaitu sebuah kolej A-Level bertaraf antarabangsa merupakan satu lagi mercu tanda Lembah Beringin. Kebanyakan kelompok pelajar top student SPM tajaan JPA dan swasta akan melanjutkan pelajaran A-Level mereka di sini selama satu atau dua tahun sebelum di hantar ke Universiti terbaik luar negara.

Kini kedapatan kemudahan sekolah, surau, gelanggang futsal, pusat tahfiz, homestay, restoran, dan kedai runcit untuk diraikan orang ramai. Purata kepadatan penduduknya adalah rendah, justru aura ketenangan dan keindahan alam semulajadi serta terhindar dari hiruk pikuk kebisingan kota menjadikan kawasan ini ibarat sebuah resort peranginan atau gateway heaven kepada penggemarnya. Kelajuan akses broadband internet juga sangat memuaskan.

Saya sekeluarga adalah antara penghuni pioneer Lembah Beringin pada era 1998-2002. Kini saya setia kembali mengunjungi Lembah Beringin pada hujung minggu untuk mengecapi kepuasan di sebuah kejauhan yang mendamaikan. Lembah Beringin adalah sebuah kawasan unik di Selangor. Pemanduan melalui highway PLUS ke KL sebenarnya hanya mengambil masa sekitar 40 minit sahaja. Bagi saya Lembah Beringin masih tetap bersemadi di hati sebagai kawasan yang eklusif, hijau dan segar. 

Gambaran Louis Armstrong dalam lagu What A Wonderful World masih relevan dulu kini dan selamanya. Dan Lembah Beringin adalah sebahagian daripadanya.








Tuesday, October 8, 2013

Pisang Nangka

Penantian selama 3 tahun telah berakhir. Pokoknya sikit punya besar macam kayu balak. Tunggu punya tunggu. Daunnya yang lebat. Tapi akhirnya minngu lepas ku lihat di sana ada jantung pisang tergantung di pokok ini. Yahooo....syukur ya Allah. Pisang nangka yang di tunggu akhirnya membuahkan hasil dengan izin Mu. Amiiin.

Jantung Bersaiz Besar Pisang Nangka

Batang Pisang Ini Sungguh Besar Dan Buahnya 4 Sikat

Pisang Dua Biji

Pisang yang satu lagi ini agak pelik. Batangnya kurus macam kena penyakit TB. Saya siap ikat kat pagar takut tumbang. Memang tunggu masa nak KO. Tapi kuasa Allah telah melahirkan sesuatu yang luarbiasa. Batang pisang yang tampak berpenyakit dan hampir gugur merebah bumi itu berjaya menghasilkan buah pisang sebanyak dua bijik yang sihat. Alhamdulillah. It's a miracle. Nampaknya macam pisang nangka jugak. Atau mungkinkah pisang tanduk versi saiz kecik? Entah lah Labu.

@@@

Laman Bersih

Pada hujung minggu lalu, Alhamdulillah sempat buat apa yang patut. Cantas daun pisang, clearkan rumpai perosak, pelepah daun tebu dan akhirnya daun2 pokok nangka di luar sana. Sarat kereta tolak oren tu. Minggu sebelumnya sudah membaja dan mesin rumput. Kebetulan pula beberapa menjak ini hujan turun, maka tanaman tampak subur. Yang penting hasil usha keringat sendiri membuahkan kepuasan yang lebih kalau nak bandingkan dengan mengupah orang maintain laman. Di samping dapat jimat belanja. Maklumlah kalau upah orang tidak kurang RM100 per sesi rasanya.

Kelompok Bunga Kertas Ini Tampak Meriah Berwarna Warni

Sudut Buaian Yang Mengundang Santai

Pokok Rambutan Sudah Memutikkan Buah

Setiap Kali Buat Maintenance Sarat Kereta Tolak

Sudut Santai Bawah Pokok Kelapa Pandan

Bunga Kertas Pink Rajin Berbunga Bila Di Bubuh Baja Paksa Bunga

Santai Lagi Kita Di Ruangan Bawah Pergola

Sunday, October 6, 2013

Ikan Percik Special

"Yang, masak ikan percik boleh?" pinta saya pada isteri setelah berkunjung ke pasar pada pagi nya. Sudah agak lama teringin nak makan ikan percik. Dipendekkan cerita hajat ini telah dipenuhi. 

Isteri saya telah menggunakan kepakarannya dalam menyediakan ikan kembong percik bersaiz sederhana yang delicious dan special ini. Kebetulan pula petang nanti ada program ziarah dua anak kami di UIA Gombak. Jadi kami akan menjamu selera 'homemade' ini bersama anak2 di sana. 


Kami memilih satu nice spot di tepi anak sungai di tengah2 kampus UIA Gombak ini iaitu di Cafe' Econs. Suasana sunyi hujung minggu dan ketenangan aliran air dan keindahan pemandangan serta deruan angin sepoi2 bahasa telah menyerlahkan santai dan memanafaatkan masa berkualiti kami sekeluarga. 


Resepi istimewa ikan percik Kelantan ini boleh didapati pada pautan Fzmenu. Selamat mencuba kepada anda pencinta ikan percik sekelian.


Sungguh Lazat Ayam Percik Kelantan Ini

Panggang Ikan Dengan Api Kecik Atas Dapur Gas
Menggantikan Bakaran Menggunakan Bara Panas

Gravy Percik Mestilah Power Baru Kesedapannya Terserlah

Sejuk Mata Memandang Di Cafe' Econs UIA
Lebih Berseri Dengan Hidangan Yang Berselera


RESEPI IKAN PERCIK 
  • 6 ekor ikan kembong di perap dengan garam + halia + bawang puteh
  • 2 labu bawang merah besar *
  • seulas bawang puteh *
  • seinci halia *
  • 3 tangkai cili kering *
  • santan untuk kuah percik
  • manisan *
  • garam
  • sedikit tepung beras untuk pekatkan kuah
  • 1 asam keping

Caranya:


  1. Masak santan + bahan2 yang bertanda * (yang sudah siap ditumbuk) + asam keping + tepung beras
  2. Tambahkan garam. Kalau kurang manis dari rasa manisan tadi, tambahkan sedikit gula (kuah percik harus ada rasa manis)
  3. Kuah dikacau-kacau supaya tidak pecah minyak. Bila sekali gelegak, terus tutup api.
  4. Mulalah memanggang ikan sampai masak sempurna. Setelah masak ikan, salutkan ia dengan kuah percik. Di panggang sekejap kemudian lumurkan pula kuah percik pada sebelah ikan yang satu lagi. Ulangi proses menyalut kuah percik pada ikan bakar dua tiga kali.
  5. Simpan lebihan kuah percik untuk dimakan cicah2 ikan percik dengan nasi nanti atau boleh curahkan terus lebihan kuah semasa menghidang.

@@@

Saturday, September 21, 2013

Lembah Beringin

Hari ini saya dan isteri berkunjung ke rumah lama kami di Lembah Beringin. Alhamdulillah terasa tenang jiwa di sulami kenangan tika kami bertapak di sini dulu. Kami adalah antara pioneer iaitu penduduk terawal di daerah ini. Sticker Lembah Beringin yang masih tertampal di cermin depan kereta kami itu sebagai buktinya. Tidak ramai yang masih punyai sticker ini. 

Saya sekeluarga menduduki rumah ini pada tahun 1998-2002 iaitu kira2 15 tahun lalu selama 4 tahun. Amir anak sulong kami sempat bersekolah hingga darjah 5 di daerah ini. Amir kini mahasiswa tahun 3 di UIA Gombak. Selepas itu kami sewakan rumah ini kepada tiga penyewa berlainan. Sehingga bulan Ogos yang lalu pabila penyewa terakhir kami tamat tempohnya. Kini rumah ini kembali kosong dan saya berpeluang untuk kembali ke sini pada setiap kesempatan. 

Tidak banyak perubahan di sini. Tetap tenang, hijau dan segar. Pada peminat alam yang indah permai bebas daripada hiruk pikuk kota, inilah tempat anda. Saya mengiklankan rumah ini untuk dijual di mudah.com sekiranya ada yang berminat bolehlah mencarinya di sana. Itu pun sebelum saya mengubah fikiran. Kerana sebenarnya saya sangat sayang rumah kami ini. InsyaAllah mungkin saya jadikan weekend house kami sekeluarga buat sementara ini. Atau kembali mengundang penyewa yang berhemah dan penyayang untuk menyewanya. Lembah Beringin sebuah daerah cinta kami.

Kanak2 Riang Bermain Di Playground Depan Rumah Kami
Rumah No.9 Jalan Kenari 22C
Kawasan Lapang Depan Rumah
Tenang dan Aman Sejahtera
Depan Rumah Ada Playground
3 Bilek Tidor 2 Bilek Air - 22'x65'


Thursday, August 15, 2013

Ria Cameron Hotel

Cameron Highland still a nice place to take a break from the hustle and bustle of city life. Plenty of reasonable hotels to choose from. We choose Ria Cameron Hotel on our recent trip simply because it is located at convenience area, free parking right at the doorstep, comfortable family room for 5 of us, friendly owner, neat and clean room, with affordable fee of RM200 per night. By the way got Astro at touch of a button for my son and me to watch Barca vs Harimau Malaya that night. The Hotel is just a walking distance to the famous Brinchang pasar malam, the mosque at the back, surrounding shops and amenities.

Jot down the number: 05-4901 777 just in case. @@@









Wednesday, August 14, 2013

Cameron Highland

Kalau nak cari hotel yang tak ada aircond maka Cameron Highland jawabnya. Tapi shower kena ada heater la kan. Kalau tak memang tak mandi la jawabnya. Pusat peranginan Cameron Highland ini memang terkenal dengan cuaca yang dingin dan nyaman. Pemandangan yang indah dan udara yang segar. Maka ia menjadi destinasi popular untuk rehat dan santai. Ladang2 teh menjadi tarikan utama. Kebun2 sayur yang banyak di lembah2 dan lerengan bukit menjadikan tempat ini menarik dan unik. Terdapat juga banyak strawberi park, rose farm dan bee farm untuk di terokai. Kedai2 souvenior yang banyak dan pasar malam di Berincang pada setiap hari sabtu memang popular. Anyway yang best bagi saya ialah aneka sayur2an yang terdapat di sini. Harganya juga sangat berpatutan.
















Breathtaking Views
Fresh and Cool Air
Vegetable Delights
Tea & Strawberry
Corn & Roses
and the Bees..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...