CLICK my AD

Sunday, December 16, 2012

Rambutan Anak Sekolah




Tiga pokok rambutan kat laman rumah saya berbuah dan sudah masak merah sedia untuk di petik. Buahnya tidaklah lebat mana tapi cukuplah untuk dinikmati seisi keluarga dan dapat diberi juga kepada beberapa jiran tetangga. Alhamdulillah atas nikmat buah rambutan anak sekolah ini.

Saturday, November 24, 2012

Pisang Tanduk

Alhamdulillah, pisang tanduk sudah masak. Sebenarnya sudah dua minggu saya menebang pokok pisang tanduk ini setelah buahnya sudah nampak kekuningan. Tapi peram punya peram tak masak2 jugak. So seminggu lepas isteri meletakkan bateri2 lama dalam kotak tempat peram pisang ni. Bila check petang ni, tu dia masak semuanya. Buahnya pejal dan kuning menyeluruh. Setandan pisang kali ini berjumlah 8 biji pisang kesemuanya. Pokok pisang tanduk memang nampak tegap dan cantek. Memang payah nak berbuah. Dah dua tahun umurnya baru berbuah. Tapi bila tengok hasilnya memang rasa berbaloi menunggunya. Pisang tanduk kalau di goreng memang kegemaran saya.





Monday, September 17, 2012

Selamat Tinggal Syawal





kawan2 abang solat asar berjamaah


Hari ini 1 Zulkaedah, maknanya Syawal berlalu sudah. Hari raya 30 hari sudah tamat. Adios. Kita mohon Allah panjangkan usia untuk berjumpa lagi Syawal yg akan datang. Hari ini cuti ganti Hari Malaysia, dan kebetulan ramai kawan2 anakanda di UIA nak beraya di rumah kami maka nak tak nak isteri saya pun menyediakan juadah raya untuk meraikannya. Bertungkus lumuslah kami anak beranak terutamanya isteri dan kakak di dapur.




Dijangkakan rombongan dari UIA ini akan tiba sekitar pukul 2 ptg. Tup tup...ribut dan hujan lebat tiba. Aduhai...kawan2 Amir semuanya datang naik motor. Kesian, basah kuyup la nampaknya. Setengah jam kemudian hujan mulai reda.


Kawan2 kakak mula2 sekali tiba dengan Kancil. Lepas tu kawan2 shilah satu kereta. Seterusnya kawan2 abang pun tiba. Batch pertama dalam 15 bijik motor. Batch kedua dalam 10 bijik motor. Riuh jugalah laman rumah dengan bunyi motor. Juadah nasi dagang, nasi impit kuah kacang, lepat pisang, kueh lopes, rojak buah, agar2 hijau, kek carrot, pavlova, dan aneka biskut raya dan jajan dinikmati oleh tetamu sekelian. Alhamdulillah semuanya cukup untuk 50 orang yang hadir.




@@@

Saturday, August 25, 2012

Buah Salak Gred A



Buah Salak Gred A hasil usha anak sepupu saya Mohd Sowi (beberapa tahun senior saya) dari Kg Chenderong Batu, Kelantan. Asalnya benih Salak Sabah ini diberikan oleh bapa saudaranya iaitu arwah Hj Shafie, bekas Imam Masjid Chenderong Batu.


Dia telah menyemai bijinya dan menguasai teknik kawin jantan-betina pokoknya bagi penghasilan buah yang subur. Tanah kampung memang sesuai dan keredupan di bawah lindungan bayang pokok2 besar di sekitarnya memberikan pencahayaan 50-50 sangat ideal untuk pokok salak ini membesar dan hidup subur.


Kini Mohd Sowi adalah pemilik yang berjaya kepada ratusan pokok salak yang sudah matang yang sentiasa menghasilkan buahnya tanpa mengenal musim. Tahniah Mohd Sowi (yg saya panggil Abe Ngoh) atas budi mu pada tanah yang di balas Allah dengan rezki melimpah. Pada tahun ini sahaja sudah kurang lebih RM6,000 diperolehinya daripada jualan kepada peraih yang datang ke kampungnya. Pendapatan ini mungkin mencecah tiga kali ganda jika dia menjualnya secara langsung di pasaran.


Nota: Abe Ngoh hadiahkan saya 5 kg buah salak fresh sebagai cenderahati pada pertemuan kami di Hari Raya beberapa hari lepas. Terima kasih.


@@@

Friday, August 24, 2012

Kereta Tolak Sporty








Alhamdulillah rezki yg tidak di sangka2. Sekembali daripada cuti balik kampung raya, isteri bagi suprise dengan menghadiahkan suaminya kereta tolak baru yang agak canggih ini. Ianya untuk menggantikan kereta tolak lama hadiah harijadi yang sudah berbakti kepada saya hampir 6 tahun. TQ my dear wife. Kalau kereta tolak lama dulu harganya RM45, maka kereta tolak sporty ini harganya RM98. Ini termasuklah trade-in tayar ori dengan tayar tubeless warna kuning ini. Tertera harga RM45 pada tayar ini, tapi bila trade-in cuma tambah RM15 je setelah di nego baik punye dengan tuan kedai hardaware tu. Antara ciri penting tayar ini ialah maintenance free, lasak dan can-go-anywhere...hebat hebat.


Tengahari tadi kereta tolak ini telah digunakan oleh anak sulong saya bagi membuang tumbuhan buangan di laman. Tidak kurang daripada lima trip anakanda ke kaki bukit sana membuang sisa buangan yang terdiri dari lalang dan rumput, pelepah pisang, pelepah tebu, dan pokok2 bunga kantan. Mengikut komen anak saya performance kereta tolak sporty ini memang bagus, ringan, lasak dan reliable. Semoga dapat bertahan melebihi rekod 6 tahun yang di pegang oleh kereta tolak lama saya sebelum ini. Alhamdulillah mission accomplished. Laman nampak menawan dan indah mata memandang.

@@@

Saturday, July 21, 2012

Lemon Power



Pokok lemon saya ni rajin bebenau dia berbuah. Mungkin sebab kawasan redup dan tanah yang subur. Lokasinya di tepi rumah saya sebelah dapur. Segala air beras dan yang sewaktunya di buang di pangkal pokok, maka agak bervitamin tanahnya. Alhamdulillah buahnya tak putus2, ada je di sebalik daun yang rimbun.


@@@










Saturday, July 14, 2012

Maintenance Work



Sudah lama kami suami isteri tak berkebun membersih laman rumah. Maka pagi tadi sampai seru agaknya, maka buatlah kerja2 maintenance sikit. Habis luka2 kecil di tangan kena duri ranting bunga kertas. Harapkan anak2 memang liat belaka. Anak jantan pulak tak balik minggu ni kerana menyertai perhimpunan oren di Jalan Duta dan perhimpunan hijau di Kuala Selangor, katanya. Anyway dua muatan yang overflow dalam kereta tolak yang sangat berjasa walaupun sudah cacat sebab rodanya tak bertayar sempurna, telah berjaya dinyahkan di tepi bukit sana.



@@@

Kelapa Gading Rajin Berbuah





Sungguh artistik buah2 kelapa gading ini. Kuningnya lain macam, agak keorenan sikit. Kulitnya licin dan gebu. Sungguh cantek. Hebat sungguh ciptaan Allah ini. Pernah tak anda fikirkan macamana air kelapa itu boleh berada dalam buah kelapa? Kerja Allah belaka. Tak tercapai fikir dek akal manusia yang cetek.


@@@

Pokok Tanduk Rusa Hidup Subur







Pokok tanduk rusa nampaknya hidup subur di batang kelapa pandan, kini sudah cukup satu lilitan penuh. Mungkin keredupan daripada sinar sang suria menggamit kesuburan itu. Mungkin juga sisa-sisa reput tandan buah kelapa menjadi penyuntik vitamin dan baja yang berkesan. Apa pun yang penting pokok tanduk rusa ini makin hari makin sedap mata memandang. Itulah satu lagi kebesaran dan kehebatan ciptaan Allah untuk sama2 kita renung dan fikir.



@@@

Bunga Kertas Kembang Di Taman












Bunga Kertas kembang dengan agak meriah dan berwarna-warni. Ada species ynag durinya mak datuk mengalahkan jarum tilam, sangat bahaya untuk perahu2 kecil. Pagi tadi pulang dari pasar, saya dan isteri buat aktiviti outdoor mencantas ranting2 bunga kertas yang sudah overflow. Kira maintenance work untuk memantau ranting2 yang melilau hingga menggaggu lalulintas. Penat la juga kami berdua. Di samping tu ambil peluang la juga untuk clearkan pokok2 lain yg juga sudah lama terabai.


@@@

Sunday, April 22, 2012

Happy Birthday Anakanda Yang Ke 21



KEK BLACK FOREST SPECIAL

Hujung minggu ini, isteri sibuk di dapur menyiapkan Kek Black Forest bagi meraikan ulangtahun hari lahir anak sulong kami. InsyaAllah petang nanti akan ke UIA untuk bertemu anakanda. ResipLinkinya boleh dirujuk di Blog FZMenu. Di samping itu memenuhi permintaan anak kedua, isteri menyiapkan pulut berinti dan saya tolong pack kan kiut-kiut dalam daun pisang. Resipinya boleh dirujuk di Blog FZMenu. Sementelah buah pisang tanduk yang saya tuai minggu lepas sudah masak elok maka isteri akan goreng banyak-banyak bagi di makan bersama kawan2 anakanda di UIA nanti. Alhamdulillah.


Pulut Berinti Enterprise

Pisang Tanduk Bakal Di Goreng
PISANG TANDUK GORENG

Sunday, April 15, 2012

Pisang Tanduk Di Hujung Tanduk

Pisang Tanduk Di Hujung Pokok

Dua Sikat Pisang - 7 biji sesikat

Alhamdulillah pagi ni saya tuai hasil tanaman di laman rumah. Pisang tanduk ini memang liat untuk berbuah. Maka apabila pokok kat sebelah kiri rumah ini berbuah sebulan lalu, maka hati begitu teruja. Terdapat 7 biji pisang pada setiap sikat pisang ini, maka jumlah 14 biji kali ini, Alhamdulillah. Rasanya melihat kepada warna yg masih hijau, maka kena peram dulu sehari dua. Pisang tanduk ni kalau di goreng memang sedap. Dua lagi resepi ialah sira pisang dan pengat pisang. Yang menyediakan dan menghidangkannya ialah isteri tercinta. Rezki jangan ditolak. Janji Rock !!


@@@

Monday, March 19, 2012

Masjid Paling Bersih

Masjid Paling Bersih
Pernah Saya Singgah

Sunday, February 12, 2012

Sesi Bersih Laman

Pokok Belalai Gajah
Subur Bertaut di Batang Pokok Kelapa Pandan

Sesekali Cuci Laman
Penuh Kereta Tolak

Alhamdulillah Nangka Madu
Berbuah Kembali

Anak Longan
Mendapat Tapak Baru 

Pergola Cengal Raub
Menggamit Santai Setiap Hujung Minggu
Sudah 8 Tahun Usianya

Okid Spesis Butterfly
Sesekali Kembang Jua

Ku Renung Dari Luar
Keindahan Laman
Yang Allah Pinjamkan

Kelapa Pandan Sudah Tinggi
Kena Guna Tangga Petik Buahnya
(Perasan Tak Sarang Burung Di Ranting Bunga Kertas?)

Pisang Berangan & Tanduk

Pisang Berangan Hampir Masak

Payah Benar Nak Berbuah
Keluar Pun Hanya Dua Sikat

Pisang Tanduk Berbuah Akhirnya

Keluar Dua Sikat Juga
Sikit Punya Payah Nak Keluar Hasil

16 Bijik Pisang Tanduk
Kurniaan Illahi
Syukur Banyak2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...