Sunday, January 8, 2012

Ketupat Sotong

The Best Ketupat Sotong In The World


(Jangan lupa bukak lidi sebelum makan)



Elok Di Pasangkan Dengan Air Kosong Sejuk


Sekali Cuba Mesti Nak Lagi


Hidangan minum petang hari ini sangat istimewa. Isteri saya telah menghasilkan kueh manisan tradisional Kelantan yang merupakan peberet saya iaitu Ketupat Sotong. Anda pernah merasakannya? Di sini mari saya paparkan snapshot Ketupat Sotong itu. Kelazatannya menjilat jari. Namun ia agak manis dan penuh kolestrol, agak merbahaya kepada pengidap ghout dan kencing manis. Tapi sekali-sekala boleh kot.

Bagi para chef yang nak mencuba bolehlah refer kepada resipi dari blog menu ini. Antara tips yang diberikan ialah jangan guna sotong bersaiz besar sangat, takut rasanya tawar tak sepadan dengan kuahnya. Gunakan menisan (gula kabong) kampung untuk warna yang lebih gelap dan rasa yang lebih sedap. Satu hidangan mengandungi 5 unit Ketupat Sotong adalah satu set yang ideal.

Fuyoooo...sedap giler !!

@@@

2 comments:

zul permatang badak said...

eh ....ni yang sedap ni....kerak2nya lagi sedap....

School Of Tots said...

Nikmat sedap ni Allah yg bagi. Alhamdulillah kerana nikmat sedap.

TRAVELOG UMRAH #2

  Kami baru kembali ke tanahair setelah bermusafir selama 13 hari ke mekah & madinah. Sebagai kenangan kami, berikut dipaparkan sedikit ...