CLICK my AD

Sunday, June 27, 2010

MIHAS 2010



Semalam kami pi MIHAS, Malaysian International Halal Showcase 2010 di perkarangan Matrade, Jln Duta, KL. Last year pun kami pergi. Tahun ni rasanya lagi besar dengan empat khemah mega untuk pemeran. Orang bersesak-sesak saya tengok. Terdapat lebih dari 500 penyertaan dari lebih dari 30 negara mengambil bahagian dengan pelbagai jenama terkenal dan produk Islamik dan halal. Biasa la kan sample makanan dan minuman memang banyak, tak payah lunch kami semalam. Shopping punye shopping sampai tak menang tangan - pilihan kami kurma bertangkai, aneka biskut, coklat, barangan makeup, aneka snek, pelbagai minuman, dan macam2 lagi lah. Seronok. Hari ni last day, jadi bawalah keluarga berkunjung ke sana.

@@@

Monday, June 21, 2010

Pisang Tanduk


Apabila tuan rumah (kosong) kat depan rumah kami mula membersihkan laman rumah mereka mungkin untuk menarik minat pembeli atau penyewa, maka segala tanaman serai, tebu, dan pisang yang saya tumpang tanam sementara itu telah di 'clear' kan. Jadi anak2 pisang yang tumbuh tu saya rasa sayang la pulak. Maka terfikir untuk tanam semula di tapak baru.

Laman rumah sudah penuh dengan pelbagai tanaman buah, dan hiasan. Kami masih mantain konsep terbuka dengan susun atur tanaman yang masih menyerlahkan tanah lapang. Dalam mencongak strategi maka terpandang sisi rumah sebelah kiri yang nampaknya di dominasi oleh pokok 'pagar' (tak tau nama) yang memanglah elok untuk tujuan menjadi pagar untuk blok pengantara dengan rumah jiran, tapi yang tak syoknya ialah jenis akar serabutnya sangat mengganas hingga ruang tanah semua di penuhi oleh akarnya. Tambahan lagi saya lihat akarnya mula memecah masuk longkang untuk mencari bekalan air. Pokok lain yang di tanam di situ gagal untuk tumbuh subur.

Jadi mengikut firasat dan wawasan saya, setelah berbincang dengan penasihat landskep iaitu isteri tercinta, maka sebulat suara dipersetujui iaitu ruang sisi kiri ini perlu di tebus guna. Maka kami berdua pun mula mencantas, menebang dan menggali hingga ke akar umbi. Tanah pula di gembur kembali dan di buang segala akar2 serabut yang ada. Projek yang bermula selepas asar semalam berjaya dibereskan sekitar pukul 1 tgh tadi.

Anak2 pokok pisang tanduk kat depan rumah telah berjaya dipindahkan dan saya berjaya menanam di lima tapak. InsyaAllah semoga diizinkan Allah untuk tumbuh dengan subur. Untuk sementara waktu ini ruang pagar yang memisahkan rumah dengan rumah jiran nampak togel. Yang seronoknya pula deruan angin tidak terhalang lagi. Selesai segalanya, hujan mula turun renyai2, mungkin merestui projek pisang tanduk kami ini. Amiin.

@@@

Tuesday, June 15, 2010

Jambu Batu



Weekend lepas kami ke Tg Malim. Singgah di Pasar Malam cari makanan. Isteri berjumpa kawan lamanya seorang apek tua penjual anak2 pokok. Setelah bertegur sapa dan bertanya perihal pokok ciku dan jambu, maka pokok jambu jadi pilihan dengan harga RM8.

Hari ni kebetulan saya cuti. Maka pokok jambu ini pun di tanam dengan harapan menggunung agar 9 bulan lagi akan berbuah, sebagaimana jangkaan apek tua penjual anak pokok dari Tg Malim itu. Buah2 itu akan dipetik segar dari dahan pokok. Di basuh dan di makan rangup atau di cicah kicap dan gula bersama hirisan lada hijau, yahoo !!

Sedang saya sibuk menggali dan menanam, isteri pula buat housekeeping area pokok pandan dan bunga kantan. Saya pun membuang segala bahan buangan atas kereta tolak ke hujung sana. Letih tapi rasa seronok melihat taman dan laman yang berseri.

@@@

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...