CLICK my AD

Monday, April 13, 2009

Ghostbuster !!

Masih kah ingat filem Ghostbuster yang meletup di box-office lebih dua dekad yang lalu sekitar tahun 1980an. Wa...that long already. Pelakonnya kalau tak silap Dan Akryod, Jim Belushi dan seorang lagi saya lupa. That is one of my favourite movie of all time. Ada unsur humor, jalan cerita yg menarik dan special effect yg canggih. Ia mengisahkan tiga sahabat yang mencipta method dan tools untuk memerangkap makhluk halus atau hantu. Mereka menubuhkan syarikat di New York dan mengiklankan perkhidmatan yang unik itu kepada masyarakat. Di pendekkan cerita perkhidmatan mereka begitu efektif dan "Ghostbuster" menjadi terkenal dan popular di seluruh dunia hinggalah ke Malaysia.

Pada hari minggu lalu, saya telah mencuba tool baru dan terkini saya yang telah dihadiahkan oleh isteri dan anak2 sempena harijadi saya minggu lepas, iaitu Penyembur Racun Rumpai. Paginya setelah bawak anak saya Amir dan Shilah pergi ambik skuter yang di repair dan servis kat bengkel K.Anand, saya singgah beli racun rumpai kat kedai hardware. Harganya RM20, mahal tu, walaupun pek kecik.


Setelah berjaya DIY memasang segala komponen termasuklah memasukkan filter, menyekrukan batang penyembur dan meminyakkan sedikit omboh pengepam tembaga, saya pun ready for action. Maka saya letakkan tangki penyembur tu atas bangku. Saya masukkan racun rumpai secukup rasa iaitu 130ml untuk 10L air. Air dimasukkan dengan bertapis (tapis tu memang disediakan as part of the tool) takut2 masuk lumut ke ape yang boleh menyekat semburan. Ok, so now saya pun mengangkat penyembur racun rumapai ini ke atas belakang, ala-ala bawak beg sandang sekolah gitu. Berat jugak ni. Maklumlah tools tu agaknya dalam 5kg, ditambah pulak dengan air 10L tu. Sakit jugak la belakang aku ni. Jeng Je Jeng....sebijik nampak macam Ghostbuster. Cuma saya tak ada jump suit je. Nevertheless proper attire le jugak, siap seluar track, t-shirt lusuh dan kasut 'power'.

Area of coverage, first tepi pagar belakang rumah yang memang di serang lalang, rumpai menjalar dan 'rumpai daun kapalterbang'. Memang mencacatkan pemandangan view 'resort' kediaman kami ini. Untuk makluman view belakang rumah kami ni mengadap tangki air di kejauhan, bukit-bukau di kiri dgn tasek di lembahnya, dan pemandangan township di sebelah kanan. Rumah kami terletak di atas bukit, jadi angin sepoi2 bahasa memang selalu menjadi teman setia. Kehijauan bumi dan kesegeran udaranya adalah trademark di sini. Jangan jealous ye...he he.

Tidak lupa saya semburkan di sekitar pasu2 bunga, dalam longkang sekeliling rumah, dalam parit besar kat depan dan lalang2 liar di tepi pagar kiri rumah. Habis first round - 10L racun pemusnah rumpai. Cuaca tengahari yang panas mulai mencengkam ubun2 kepala. Mujurlah pakai cap.

Ok, now sediakan second batch, another 10L air bersama 130ml racun rumpai. Misi kali ini ialah memusnahkan rumpai kat kebun depan umah. Cita2 saya ialah untuk clearkan segala semak-samun kat depan tu dan untuk dibesarkan kebun tanaman serai di selang-seli dengan tanaman betik, tebu dan pisang. Misi berjaya. Saya dapat cover the whole area. InsyaAllah segala rumpai dan semak-samun akan mampus secara slow motion sepanjang minggu ini. Dan cuti hujung minggu depan, saya akan buat projek membersihkan kawasan bersama anak jantan untuk di teroka dengan tanaman baru seperti plan tadi.


Harap kan panas sampai ke petang tapi hujan pulak sekitar pukul tiga. Tapi harapnya rumpai2 itu sudah terkesan dan menyerap semburan yang telah dihidangkan untuk menemui detik kemusnahan mereka. Kerana kata orang, hujan boleh meneutralizekan kesan racun rumpai. Harap-harap nya segala usaha saya pagi ni tidak lah membazir. Baiklah itulah saja yang dapat dikongsikan dalam misi "Ghostbuster" ini. Dan malam tadi terserlah betul kepenatan. Siap lepas solat maghrib landing atas sejadah, terus lelap hingga pukul 10 mlm.

@@@

1 comment:

amir acap said...

tu dia ghost buster...!!!
heheheh....
sebiji oo...
heee..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...