CLICK my AD

Sunday, April 13, 2014

Lamb Chop Cara Mudah




Alhamdulillah hari ini saya sekeluarga lunch homemade kombinasi lamb chop dan chicken chop hasil kretiviti dan skil memasak isteri tercinta. Resepi chicken chop boleh dirujuk ke blog FZ Menu yg kini sudah dikunjungi oleh 78,762 pengunjung utk posting resepi chicken chop sahaja. Ia menjadi posting terlajak popular daripada 186 resepi yang dikongsikan. 

Keseluruhan page view untuk FZ Menu sekarang sudah mencapai 952,358 visitors iaitu sudah dekat satu juta pengunjung. Wow...saya pun naik heran bin ajaib. Purata pengunjung ialah 850 orang sehari (meningkat 1,000 sehari di bulan Ramadan). 

Blog FZ Menu ialah wadah isteri saya untuk berkongsi ilmu memasak dan aneka resepi. Blog FZ Menu menemui pembaca di alam siber ini bermula semenjak 10/6/2009. Alhamdulillah. Semoga ia menjadi ilmu bermanfaat peninggalan isteri tercinta buat umat ini yang ada nilaiannya di sisi Allah.

Dalam posting ini sesuai dengan tajuk yang tertera di atas, saya ingin kongsikan resepi homemade Lamb Chop bagi manfaat kita semua..

1. Daging Kambing (Lamb)


  • Sediakan 7 keping daging kambing. Boleh di beli di Hypermarket berdekatan. Basuh sampai bersih. Tos sampai sejat airnya. Lumurkan dengan sedikit garam. Perap seketika (1-2 jam). Sediakan tepung gandum digaul dengan lada hitam yang ditumbuk. Celup dan balik2kan daging kambing dalam tepung lalu digoreng dalam minyak yang penuh dengan api dapur sederhana. Bila sudah separa garing, boleh tos dan angkat. Masukkan dalam bekas berlapik kertas tisu untuk sejatkan minyaknya. 


2. Penyediaan Sos


  • Tumbuk bawang puteh dan halia. Tumiskan. Masukkan lada hitam yang ditumbuk diikuti dengan air masak. Kemudian tambahkan sos tomato serta sedikit kicap (fungsi kicap nak kasi kaler sos cantik supaya color nampak gelap sikit). Campurkan sedikit tepung gandum supaya sos jadi likat. Perasakan dengan garam dan gula.


3. Penyediaan Aksesori Hiasan


  • Kentang wedges - Goreng kentang kemudian gaulkan dengan sedikit margerin dan sos lada hitam
  • Cole Slaw
  • Whip Potato
  • Daun salad
  • Buah tomato
  • Sayur brocoli dicelur sekejap
  • Carrot -  ikut kreativiti masing2



Ok selamat mencuba, Anak lelaki saya yang sedang menuntut engineering di UIA itu pun dah terer buat, takkan Tuan2 atau Puan2 tak boleh try kot. Senang sahaja. Renung2kan dan selamat beramal.

Untuk resepi homemade yang lain jangan segan untuk klik blog fzmenu. Ada 151 resepi pilihan dari A to Z untuk di cuba. Masak dan usha sendiri lebih membawa berkat kepada keluarga tercinta.

@@@

2 comments:

Ismail N said...

Boleh cuba ni... masak utk isteri. Mother's Day x lama lg... :D

School Of Tots said...

TQ Ismail N. Elok gak kalu dapat prepare hidangan Lamb Chop ini buat isteri tercinta. Cubalah ye...nanti update balik berjaya ke tak? he he..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...