CLICK my AD

Sunday, February 24, 2013

Semai Anak Pokok Hiasan

Semalam buat projek sikit. Saya ambik tanah kat depan rumah yang asalnya di kumpulkan oleh pekerja majlis daerah yang maintain longkang. Jadi tanah tu campuran dengan bahan buangan longkang telah di seliputi rumput rampai. Saya cangkul tanah itu dan asingkan bahan2 buangan. Hasilnya dapat tanah subur sebnyak satu kereta tolak penuh. Tanah tadi saya rawat dan campur dengan tanah lain. Kemudian saya masukkan ke dalam poli beg. Isteri saya pula menyemai anak2 pokok yang telah diceraikan daripada pasu. Antara pokok yang disemai ialah pokok money plant, keladi dan fern. Saya kira ada 17 beg pokok money plant, dan selebihnya 4 fern dan 9 keladi, menjadikan total 30 beg semuanya. InsyaAllah setelah subur nanti akan di jual kepada kenalan kami seorang apek pengusaha nurseri.

Semaian pokok Fern & Keladi

Semaian pokok Money Plant

Pokok Sambung Nyawa

Alhamdulillah pokok sambung nyawa yang isteri saya semai daripada keratan yang saya ambil dari syarikat tempat saya bekerja beberapa bulan lalu telah hidup subur. Saya memakan pucuknya sekadar 7-8 helai setiap hari kecuali bila lupa. Banyak khasiatnya termasuklah:
  1. Mengurangkan kadar koletrol
  2. Menurunkan tekanan darah tinggi
  3. Merawat sembelit
  4. Merawat kencing manis
  5. Merawat kanser
  6. Merawat maslah buah pinggang
  7. Meredakan demam
  8. Mengatasi ketidakseimbangan datang haid
  9. Merawat infeksi kerongkong
  10. Menghentikan pendarahan

Pokok Sambung Nyawa

Sunday, February 17, 2013

Hasil Tanaman RM25


RM25 Hasil Jualan 17/2/13
Daun kari, Daun limau purut, 

Daun pandan dan Daun Kesom



Alhamdulillah hari minggu di penuhi dengan pelbagai riadah di laman mengurus atur hasil tanaman dan membaik elok segala tumbuhan dan hijauan. Pagi2 lagi saya dan isteri keluar ke laman membawa tangga. Niatnya hendak menuai daun kari dan daun limau purut. Seterusnya sebagai pelengkap dihimpunkan daun pandan dan daun kesum. 

Semalam isteri telah bertanya Kak Limah peniaga sayur di pasar apakah dia nak hasil tanaman kami itu. Jadi hari ini kami membekalkan hasi tuaian ini ke pasar. 


Daun2 limau purut dan daun pokok kari isteri saya ambik daun dari pucuk2 yang muda dan buang ranting2 yg tua. Daun kesom pula isteri kerat ambil dari 3 pasu yang dah merimbun. Saya pula berjaya dapatkan 12 rumpun daun pandan. Semuanya di isi ke dalam bag plastik dan di isi dalm bonet kereta. 


Kami pun ke pasar. Setelah di timbang dan di kira, "RM25 boleh kak?" cetus peniaga berkenaan. "Wow banyak tu," meledak dalam hati isteri saya sambil tersenyum. "Ok Alhamdulillah," kata2 yang mengiringi.


Bila dikhabarkan perihal hasil jualan sejumlah RM25, saya pun agak terkejut. Rezki yang tak disangka. Isteri saya bagitau jualan terakhir dulu ialah RM18. Jadi kali ini lebih memeberangsangkan nampaknya. 


Terus kami jadi semangat untuk mengembangkan tanaman agar lebih menambah hasil. Hmm mungkin saya akan tambahkan tanaman serai pula. Kena cari tapak yang sesuai dulu. On the way balik singgah sarapan kat kedai mamak pekena teh tarik dan roti telor bawang, total RM7.90.


Pulang dari pasar kami berdua terus pakai uniform berkebun. Anak2 dua orang kat UIA manakala anak bongsu pula pergi kerja. Lagi pun depa ni sorang pun tak minat berkebun..ish ish. 


Ada dua anak pokok kari berjaya saya tanam. Kemudian sessi trim pokok dan maintenance laman apa yang patut. Saya juga berjaya menanam 10 batang tebu kuning. Weekend minggu lepas saya pi upah mesin 10 batang tebu kepada si penjual air tebu kat pasar malam, upahnya RM8. Air tebunya manis giler. Stock air tebu masih berbaki dalam freezer. Jadi pucuk daripada 10 batang tebu itulah yang saya tanam hari ini sebagai benih baru.


Seterusnya sessi membaja segala tanaman, pokok bunga dan hiasan laman dengan baja organik taik ayam gred A. Di akhiri dengan sessi menyiram pokok. Tu dia hampir pukul 1:00 tgh baru beres segalanya. Agak kepenatan tapi seronok melihat banyak benda siap. Laman nampak berseri dan teratur. Alhamdulillah.



Laman Yang Udah Berseri
Ku Lihat HIJAU

Agak Cantek La Pulak Si Pokok Tebu Ni
Boleh Jadi Pokok Hiasan

@@@

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...