CLICK my AD

Sunday, November 20, 2011

Nangka Madu Sudah Masak



Buah nangka madu yang sudah agak lama membesar kat dahan pokok depan rumah tu pagi ini aku telah potong untuk dapatkan hasilnya. Sejak beberapa minggu ini, aku sering check samada ia sudah masak atau belum, Namun tiada tanda seperti warna berubah atau bau masak, maka agak payah untuk aku menentukan samada ia sudah matang untuk dituai atau tidak. Pernah suatu ketika dulu aku petik buah yg terlalu muda. Walaupun telah di peram untuk beberapa lama tapi masih muda isinya, rugi sahaja.

Ada pula satu masa lain tunggu punya tunggu buahnya luruh sendiri, dan 80% daripadanya sudah membusuk dan rusak. Ada kawan kat surau bagitau tengok daun kat tangkai buah tu, kalau dah menguning maka itu tandanya buah dah masak. Cuma masalahnya kadang daun kat tangkai tu dah tak ada. Anyway buah yang aku petik hari ini alhamdulillah 75% daripadanya elok. Isinya memang first class. Segala puji bagi Allah.

@@@

Saturday, November 12, 2011

Rambutan Sudah Masak







Rambutan sudah masak di laman rumah. Last year tak berbuah tapi tahun ni Alhamdulillah ada rezki. Ada tiga pokok semuanya dan ketiga-tiga pokok berbuah walaupun tidak selebat mana. Jiran saya Hj Nawawi pesan supaya di tabur baja pada radius 5 kaki dari batang pokok untuk mengembalikan kesuburannya. Apa pun seronok saya melihat buah2 yg sudah mulai merah ini dan dapat di petik dengan tangan.


@@@

Wednesday, November 9, 2011

Cameron Highland

Men At Work - Burst Front Tyre Near Tapah

Beli Petai Orang Asli - RM13

Kedai Souvenier Along The Way

Lata Iskandar - Cheers !!

Honey Bees Enclosure

Hand Pick Strawberry

Lake View Hotel

Cabbage Farm

Giant Cabbage - RM25

The Colors

Bright Yellow Sun Flower

Mat Bangla and Strawberry

Packed Veggies at Flea Market

Vegetables Variety

Majestic View at Bharat Tea Plantation

Taking Our Sweet Time Down The Memory Lane

Allah is Great - Thanks for these Moments


Long time have not post nothing here. So today I feel like posting something. My family and I went to some sort of vacation the other day. It just a day trip but it is worth it. We went to Cameron Highland. It has been a while. We last went there I think about 5 years ago. We choose Tapah route to go up and Simpang Pulai route to come down. Cameron Highland is famous for breathtaking panoramic scenery, cool fresh air, tea plantation, vegetables farming, nice hotels, and strawberries. Lucky handset nowadays have quality camera built in, as we snaps about 650 photos using three Sony Ericson and one Nokia. We load into our PC and enjoy the 'slide show' a few rounds. Beautiful. Let me share 15 pieces here for a record. Allah who created heaven and earth, created all this surrounding for us to see and relate. Allah is Great.

@@@


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...