CLICK my AD

Monday, February 23, 2015

Lemon Subur

Buah Lemon Saiz Giant

Buah Lemon Lebat Berbuah Di Musim Panas Ini



Mungkin asbab cukup baja taik lembu atau kerana dapat banyak cahaya matahari maka pokok lemon kami lebat berbuah setelah agak merundum sekian lama. Saya kira tidak kurang daripada 20 biji lemon pelbagai saiz sedang bergayutan di ranting2 rimbun yg berselerak itu pada saat ini. Sangat teruja melihatkannya. Satu kurniaan Allah yang hebat.

Cuba lihat gambar yang saya snap petang tadi. Saiz buah lemon ni besar giler. Pelik dan ajaib. Kalau buat air lemon dan sejukkan dalam peti ais, fuuuh memnag best. 

Tapi make sure jgn perah kulitnya sekali time nak perah isi tu sebab acoording to my wife, rasa air akan jadi 'kelaq' sikit dan boleh peritkan kerongkong. Cara yang betul ialah pabila lemon siap di iris 4 atau 8 slices maka urutkan isinya dengan jari untuk perah airnya. Jangan urut kulitnya sekali.

Air lemon sejuk memang nikmat untuk di minum. Atau satu pilihan lagi ialah teh lemon ais. Dalam cuaca panas kini, kalau dapat pekena minuman sejuk sebegini memang nikmat bin nikleh, the best of the best. Renung2kan dan selamat beramal.

@@@

Monday, February 2, 2015

OZ & KORI

Abang dah balik setelah musafir ke OZ selama 7 bulan. Working holiday melihat keindahan alam dan mengejar erti kehidupan, belajar budaya orang. Melihat nilai2 anjuran Islam semarak di negara bukan Islam seperti mudah bertegur sapa, mendahulukan orang, mudah bertanya khabar, menjaga kebersihan, dan amanah dalam berurusan. 

Pelbagai skil jalanan, hidup berdikari dan pengalaman berguna di negara orang yg ditimba harapnya membentuk jatidiri dan personaliti berktrampilan untuk menghadapi sebarang posibiliti masa depan. Kini kembali fokus pada pengajian. Moga dapat grad dgn cemerlang anakku.

Everybody can fly with Airasia. 

Kakak pula musafir ke Kori selama 9 hari. Nilai2 anjuran Islam juga terserlah di bumi kafir. Budaya menghormati tetamu dan sedia menghulur bantuan bila di perlu. Kebersihan dan ketepatan masa adalah kebiasaan. Negara ini sangat tourist friendly. Mengajak kita mengenal bumi Allah dan merasai pelbagai citarasa kehidupan manusia. Supaya kita renung, fikir dan risau untuk faham, kenal dan taat kpd Allah.

@@@

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...